Niek draait al een lange tijd mee in de aikido wereld. Hij is in 1980 begonnen bij Peter Bacas. Niek begon met trainen omdat hij het druk had met een eigen bedrijf. Het was voor hem een manier om de alledaagse stress weg te werken.

Na een paar jaar is Niek overgestapt en is hij gaan trainen bij Erik Louw.

Nadat Niek zijn zwarte band behaald had, is hij naar Japan gegaan om daar een tijd te verblijven. Hier is hij in aanraking gekomen met Okomoto Seigo. Deze man had een eigen stijl ontwikkeld (afkomstig evenals het Aikido vanuit Daito Ryu Aiki-Jujutsu), Roppokai genaamd. In deze stijl staan ki en contact centraal. Niek en Okomoto sensei ontwikkelden al snel een band samen, waarop Okomoto sensei door Niek werd uitgenodigd om naar Nederland te komen.

Er kwam een grote verandering op Niek’s vijftigste jaar. Hij is toen de 10 daagse Vipassana meditatie gaan doen, wat hem op een ander pad heeft gebracht. Dagelijkse meditatie bracht Niek een dieper inzicht in het beleven van het moment. Dit heeft een duidelijke uitwas gehad op zijn manier van aikido. De technieken zijn in weze ondergeschikt aan het beleven van het moment, terwijl er een diep contact wordt onderhouden met de partner: moving zen.

Niek heeft van 1985 tot en met 1999 lesgegeven in de dojo van Erik Louw. Daarna is Niek met een aantal aikido vrienden een dojo begonnen. In 2012 heeft hij de dojo verlaten en is hij teruggegaan naar zijn oude leraar Erik Louw om zich weer te richten op de basis. De basis vormt immers altijd het fundament.

In 2015 is hij samen met zijn oud-leerling Thomas Huijgen Chu Shin Dojo begonnen.

Niek heeft in de laatste jaren de klassieke zwaardvorm van Katori Shinto Ryu opgepakt.