Tenshin shoden Katori Shinto Ryu

elke maand groepstraining

techniek wordt in detail uitgelegd

een goede sfeer tijdens de training

Meld je hier aan voor een Proefles

Katori Shinto Ryu Amsterdam heeft twee locaties. Chu Shin Dojo is een van deze locaties waar deze klassieke Japanse vechtkunst uit de 15e eeuw gegeven wordt. In Katori Shinto Ryu ligt de focus voornamelijk op het hanteren van het Japanse zwaard: de Katana. Je leert onder andere de kunst van het trekken van het zwaard (Iaijutsu en batto-jutsu), de klassieke vormen van Japans zwaardvechten en de etiquette en omgang van en met het zwaard. Verder in het traject leer je andere wapens hanteren, waaronder de Bo (staf) en Naginata (hellebaard).

In Katori Shinto Ryu is er geen dan graad systeem (zoals in Aikido of Judo). Er wordt het traditionele mokuroku – menkyo systeem aangehouden. Dit betekent dat je gaandeweg een titel kan verkrijgen.

De lessen in Chu Shin worden geleid door Thomas Huijgen (Menkyo en Shidoin).

Ieder jaar gaat de dojo naar verschillende seminars in verschillende landen om de verdieping te zoeken in Katori Shinto Ryu. Deze landen zijn onder andere: Japan, Vietnam, Mexico, Frankrijk, Spanje en België.

Ook worden er in de dojo jaarlijks verschillende gastleraren uitgenodigd , Malte Stokhof (Shidosha Vietnam en Menkyo).

Katori Shinto Ryu wordt gegeven op:

Maandag 19:00-20:30 Omote – 20:30-22:00 Oku

Dinsdag: 20:00-22:00 Omote

Donderdag 20:00-22:00 Omote

 

 

Otake Sensei in Nukitsuke no Ken

Otake Risuke Sensei

Otake Nobutoshi Sensei

Erik Louw Sensei

Risuke Ōtake (大竹 利 典, Otake Risuke) (10 maart 1926 – 7 juni 2021), volledige naam Ōtake Risuke Minamoto no Takeyuki (大竹 利 典 源 健 之), was een Japanse krijgskunstenaar. Hij was shihan (meester in de krijgskunsten) van Tenshin Shōden Katori Shintō-ryū bujutsu en een leerling van meester Hayashi Yazaemon Sensei (1892-1964). Otake Sensei begon met Katori Shinto Ryu op 16-jarige leeftijd, in 1942.  In 1967, toen Otake-sensei 42 jaar oud was, ontving hij gokui kaiden, het hoogste niveau in de traditie en werd tegelijkertijd de leraar van de school. Hij woont en geeft les op het platteland in de buurt van de stad Narita, in de prefectuur Chiba in Japan.

De leer van Tenshin Shōden Katori Shintō-ryū werd in 1960 aangewezen als “intangible cultural asset” van de prefectuur Chiba Otake Sensei werd toen werd aangewezen als bewaker van deze traditie. Hij is de auteur van onder andere de volgende boeken: The Deity and the Sword,  Katori Shinto-ryu: Warrior Tradition, en Strategy and the Art of Peace. Hij was lid van de Chiba Prefecture Board of Registrers and Appraisers for Muskets and Swords; een functie die hij sinds 1979 bekleede. Otake Sensei gaf tot zijn dood wekelijks les in zijn Shinbukan Dojo in Narita. 

Zijn oudste zoon Otake Nobutoshi heeft sinds een paar jaar het Shihanschap overgenomen. Behalve in Shinbukan Dojo reist Nobutoshi Sensei de hele wereld over om seminars te geven.

Erik Louw 21 maart 1956 – 12 augustus 2022.

Katori Shinto Ryu Amsterdam is jaren geleden opgezet door Erik Louw.

Erik had een martial arts carrière van bijna 60 jaar achter de rug. Behalve Menkyo van Katori Shinto Ryu was Erik ook 6e dan in Aikido. Daarnaast was Erik een expert in Japanse zwaardsmeedkunst en de geschiedenis van het zwaard.

Iedereen in Katori Shinto Ryu Amsterdam is direct of indirect een leerling van Erik.

Iizasa Choi-sai Ienao

Katori Jingu

Iizasa Ienao (飯 篠 長 威 斎 家 iz Iizasa Chōi-sai Ienao, c.1387 – c.1488) was een gerespecteerde speerman en zwaardvechter wiens daimyō werd afgezet. Hierop besloot hij zich terug te trekken uit de wereldse politiek en zich verder te verdiepen in de krijgskunst en zich volledig te richten op een ascetische en religieuze manier van leven. Iizasa werd geboren in het dorp Iizasa in de provincie Shimōsa.

Toen hij jong was, verhuisde hij naar de buurt van de beroemde Katori-schrijn, een eerbiedwaardige Shinto tempel ten noordoosten van Tokio in de moderne prefectuur Chiba. Het Katori-heiligdom geniet een aanzienlijke martiale reputatie; de Shami’s Kami, Futsunushi 経 津 主 神 (Futsunushi no kami) wordt vereerd als een geest van zwaardvechten en vechtsporten. Na het bestuderen van zwaardvechten ging hij naar Kyoto, waar hij volgens de meeste autoriteiten in zijn jeugd werkzaam was bij de achtste Muromachi shōgun, Ashikaga Yoshimasa (1436–1490), een liefhebber van de vechtsporten. Iizasa werd later bekend als Yamashiro no Kami (gouverneur van de provincie Yamashiro) in overeenstemming met de Muromachi-tijd, waarbij bekende krijgers oude gerechtstitels namen.

Later in zijn leven werd Iizasa een boeddhistische monnik en stond bekend als Chōi-sai, sai, een personage dat veel bekende zwaardvechters kozen voor hun krijgsnaam. Toen Chōi-sai naar huis terugkeerde, vereerde hij de goden van zowel het Katori-heiligdom als het Kashima-heiligdom, de laatste was een beroemde lokaal tempel in de nabijgelegen prefectuur Ibaraki, waar de priesters zelf een vorm van zwaardvechten beoefenden, genaamd ‘Hitotsu no Tachi’ (het eenzame zwaard). Zelfs vandaag trekt de trainingshal van het Kashima-heiligdom Kendo-beoefenaars van over de hele wereld aan, en het belangrijkste interessante object voor bezoekers is het heilige zwaard van het heiligdom.

Naast zijn aanzienlijke vaardigheden met diverse wapens, was Chōi-sai ook een expert in Musō Jikiden ryū yawara en bekleedde hij de positie van zevende rector in de geschiedenis van die ryū. Volgens de legende bracht Chōi-sai op 60-jarige leeftijd 1000 dagen door in het Katori-heiligdom, waar hij dag en nacht vechtsporten beoefende, totdat de kami van het heiligdom, Futsunushi (経 津), hem in een droom verscheen en de geheimen van de krijgsstrategie deelde.Dit was in de vorm van een boekrol genaamd: de Mokuroku Heiho no Shinsho. Hij noemde zijn stijl van zwaardvechten afgeleid van deze wonderbaarlijke droom de Tenshin Shōden Katori Shintō-ryū, de “Heavenly True, Correctly Transmitted Style of the Way of the God of Katori”

Deze legende is ook typerend voor andere vechtkunsten en andere culturele vormen. Ryu-oprichters schreven hun meesterschap vaak toe aan magische leringen die werden overgedragen door shinto- of boeddhistische goden, door lang geleden overleden historische figuren zoals Minamoto no Yoshitsune, of door legendarische bovennatuurlijke wezens zoals de Tengu: Japanse goblins die gewoonlijk worden afgebeeld met een lange rode neus. Iizasa’s Tenshin Shōden Katori Shintō-ryū (vermoedelijk verbonden met de heilige traditie van zowel Katori als Kashima-heiligdommen) werd overgedragen via zijn eigen familie.

Dit is een documentaire van de BBC uit de jaren ’80 over Katori Shinto Ryu.

Het curriculum van Katori Shinto Ryu wordt hier gedemonstereerd.